Wie is de Mol? is een avontuurlijk spelprogramma waarin tien bekende Nederlanders opdrachten uitvoeren in het buitenland. Eén van hen is de Mol, een saboteur, een kandidaat die niet te vertrouwen is. Terwijl de overige kandidaten zo veel mogelijk opdrachten goed proberen uit te voeren en geld voor de pot proberen te verdienen, zal de Mol proberen om de anderen te dwarsbomen. Het is zijn doel om juist zo min mogelijk geld in de pot te laten zitten.
 
Het programma wordt sinds 1999 geproduceerd door IDTV en uitgezonden door de AVRO, tegenwoordig AVROTROS. Het spel heeft verschillende presentatoren gehad: de eerste vijf seizoenen werden gepresenteerd door Angela Groothuizen. Karel van de Graaf presenteerde seizoen zes en zeven, en daarna nam Pieter Jan Hagens de presentatie gedurende vier jaar voor zijn rekening. Art Rooijakkers was de winnaar van seizoen elf en werd vanaf het twaalfde seizoen presentator van het programma. Vanaf 2019 wordt het gepresenteerd door een andere oud-winnaar: Rik van de Westelaken.

Seizoen 24 van Wie is de Mol? zie je elke zaterdag om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1. 

HET SPEL

De bekende Nederlanders reizen met elkaar naar het buitenland. Daar moeten ze allerlei opdrachten uitvoeren. Met deze opdrachten verdienen ze geld voor de pot, en dit lukt alleen als ze goed samenwerken. Maar… één van de kandidaten is een bedrieger: de Mol. Hij of zij heeft als doel de opdrachten te saboteren, zodat er zo min mogelijk geld in de pot komt. Natuurlijk moet de Mol zo onopvallend mogelijk zijn slag slaan, of juist niet – om de anderen op het verkeerde been te zetten.
 
Afvallers
Aan het eind van elke aflevering maken de kandidaten een test; twintig vragen over de identiteit van de Mol. Degene die de minste vragen goed heeft beantwoord ligt uit het spel. Als er twee of meer mensen evenveel vragen fout hebben beantwoord, moet degene die het langst deed over het invullen van de vragenlijst naar huis. 
 
Kandidaten versus Mol
Het is de bedoeling dat alle kandidaten zo veel mogelijk informatie over de anderen inwinnen, vooral over degene van wie zij vermoeden dat die de Mol is. Een kandidaat kan zichzelf ook met opzet verdacht maken zodat anderen denken dat hij de Mol is en zij de vragen in de test verkeerd beantwoorden.
 
Jokers en vrijstellingen
Tijdens het spel kunnen de kandidaten jokers verdienen. Een joker is een klein houten schijfje met daarop het logo van ‘De Mol’. Door een joker in te zetten wordt een fout beantwoorde vraag tijdens de test alsnog goed gerekend. Soms verdienen kandidaten een vrijstelling.

Bij het inzetten van een vrijstelling gaan ze automatisch door naar de volgende aflevering. Jokers en vrijstellingen zijn altijd individueel en nooit in het belang van de groep. Het groepsbelang is immers om zo veel mogelijk geld te verdienen voor de pot, terwijl het binnenhalen van jokers en vrijstellingen vaak ten koste gaat van de groepspot. Een belangrijk onderdeel van het spel is de zwarte vrijstelling, die in 2014 werd ingevoerd. Met een zwarte vrijstelling kun je alle jokers en vrijstellingen weer ongedaan maken.
 
Finalisten
In de finale blijven er (meestal) drie kandidaten over. Eén van hen wint, één van hen verliest en één van hen is de Mol. De kandidaat die de laatste test het beste maakt, wint Wie is de Mol? en daarmee ook de pot met geld die tijdens de reis door de hele groep (als het goed is) is gevuld. De finaletest bestaat uit 40 vragen over de identiteit van de Mol. Dit jaar vindt de finale plaats op zaterdagavond 9 maart 2024.

NOG MEER WIE IS DE MOL?

MolTalk
Direct na elke aflevering van Wie is de Mol? is er op NPO 1 MolTalk, gepresenteerd door Marlijn Weerdenburg en Splinter Chabot. In deze nabeschouwing, die live wordt uitgezonden vanuit het Vondelpark in Amsterdam, praten oud-kandidaten na over de mogelijke Mol van dit jaar. Alle theorieën, complotten, mogelijke Molacties en app-resultaten komen hier voorbij.

MolTalk zie je elke zaterdag direct na Wie is de Mol? bij AVROTROS op NPO 1.

Online serie 'Niet de Mol'
Presentator en oud-kandidaat Splinter Chabot gaat in gesprek met de kandidaten van Wie is de Mol? die het spel vroegtijdig moeten verlaten. De afvallers delen openhartig hoe het is om mee te doen aan het programma, wat ze hebben meegemaakt en geven als eerste antwoord op de vraag wat er gebeurt na het zien van het gevreesde rode scherm. 

Niet de Mol zie je elke zondag op NPO Start.

Wie is de Mol? app
Ook dit seizoen kun je weer meespelen met de Wie is de Mol? app, waar je poules kunt aanmaken om zo samen met familie, buurtgenoten, collega’s en vrienden de Mol te ontmaskeren. Naast het inzetten van punten op kandidaten die jij verdacht vindt en het beantwoorden van de testvraag, kun je in de app ook verdachte acties en theorieën over de Mol insturen. Misschien wordt jouw theorie wel besproken in MolTalk.

Heb jij andere seizoenen ook al meegespeeld met de app? In verband met privacywetgeving worden alle accounts elk seizoen verwijderd. Alle gebruikers moeten daarom een nieuw account aanmaken na het downloaden of updaten van de Wie is de Mol? app. Bewaar je inloggegevens goed.

De app is alleen te gebruiken in Nederland, Engeland, Duitsland, België, Luxemburg, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal, Zwitserland en Oostenrijk. 

Download de Wie is de Mol? App GRATIS in de App Store en Play Store.

Mollenstreken
Lavezzi Rutjes gaat ook in seizoen 24 weer wekelijks op zoek naar de Mol. Elke zondag bespreekt hij op geheel eigen wijze in zijn studio de aflevering van de avond ervoor. Wat viel Lavezzi op aan de aflevering? Wie is er verdacht? En waren er verborgen hints? Dat en veel interessante weetjes komen voorbij.

Mollenstreken zie je elke zondag om 18.50 uur bij AVROTROS op NPO Zapp.

AUDIODESCRIPTIE 

Wie is de Mol? is toegankelijk voor blinden en slechtzienden, met audiodescriptie in de gratis app Earcatch. Audiodescriptie maakt films en series toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. Elementen die beschreven worden zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepalingen en ontwikkelingen in de verhaallijn. Voor meer informatie en uitleg van de app verwijzen wij naar de website: earcatch.nl.

CONTACT

Heb je een vraag aan de redactie van Wie is de Mol? Misschien staat het antwoord wel in onze Wie is de Mol? F.A.Q. Toch niet? Stuur een e-mail naar Wie is de Mol? We doen ons best om zoveel mogelijk mails te beantwoorden.