Sinan Can (41) is onderzoeksjournalist en documentairemaker bij BNNVARA. Voor zijn documentaires reist Sinan af naar conflictgebieden, met name naar het Midden-Oosten.

In 2015 reisde de journalist van Turks-Nederlandse afkomst samen met Armeens-Nederlandse musicalacteur Ara Halici naar Turkije en Armenië om dichterbij de waarheid omtrent de Armeense genocide te komen. Deze documentaireserie, ‘Bloedbroeders’, leverde hem een nominatie op voor de IDFA Documentary Awards van 2015. Naast ‘Bloedbroeders’ maakte hij ook de driedelige serie ‘De Arabische Storm’ met Thomas Blom en diverse uitzendingen voor Zembla, waaronder ‘De heilige Ayaan’. Samen met zijn team ontving hij in 2013 de Clara Meijer-Wichmann Penning voor de documentaireserie ‘Uitgezet’.

Wat maakt jou een sterke kandidaat? 

“Ik reis al een aantal jaren door oorlogsgebieden. Daar moet je ook een overlevingsinstinct hebben en strategisch zijn. Tien stappen vooruit denken. Ik denk dat dat mij heel erg gaat helpen in dit programma.”

Sinan Can stelt zich voor
Ik kan tien stappen vooruit denken. Ik denk dat dat mij heel erg gaat helpen in dit programma. Sinan Can

Welk excuus heb jij gebruikt? 

"Ik heb gezegd dat ik in Libanon zit en een boek aan het schrijven ben. Dat is helemaal niet waar, dus ik moet straks aan iedereen mijn excuses bieden."