Wie is de Mol?

Jean-Marc
van Tol

Over Jean-Marc

Jean-Marc van Tol (50) werd geboren in Rotterdam. Als klein jongetje bleek hij een grote liefde voor tekenen te hebben. Waar andere jongens op straat voetbalden maakte Jean-Marc strips die hij fotokopieerde en aan klasgenootjes verkocht. Op de middelbare school ging hij daarmee door: in de schoolkrant verschenen strips en cartoons van zijn hand. Na het behalen van zijn VWO-diploma en een kort verblijf op de kunstacademie (waar het tekenen van strips niet werd gewaardeerd) ging hij Nederlands studeren in Amsterdam. Daar leerde hij John Reid en Bastiaan Geleijnse kennen met wie in 1993 een cartoon voor het studentenweekblad 'Propria Cures' werd bedacht: Fokke & Sukke. Na het afstuderen richtte hij zich volledig op het maken van strips en cartoons. Fokke & Sukke werden steeds populairder en verschenen dagelijks in o.a. NRC Handelsblad, de VPRO-gids en De Wereld Draait Door. Er volgden tientallen boekjes, kalenders, agenda's en merchandising. Sinds tien jaar is Jean-Marc ook uitgever. Momenteel schrijft hij een historische roman over het jaar 1650, getiteld 'Musch', te verschijnen in mei 2018. Zijn eerste boek zonder plaatjes. Jean-Marc woont samen met zijn vriendin Elle Ankone. Zoon Boban (21) is het huis uit.

Wie was jouw vertrouwenspersoon?

"Elle, mijn vrouw. Met haar heb ik alles gedeeld. Ook tijdens de opnamen hebben we veel contact gehad. Ik had soms het gevoel dat ze er echt bij was."

Jean-Marc in Aflevering 2

"wisseltruc"
 • Graven compilatie

  Opvallend:
  Graven compilatie

  Compilatie van verschillende verdachte momenten tijdens de opdracht Opscheppen.
  Lees meer
  Graven compilatie
 • Dagboek van de afvaller - afl. 2

  Dagboek van de afvaller - afl. 2

  'Hoe was het na het rode scherm?' Rode scherm? Ik denk dat ik met Janine Abbring uit seizoen 13 de enige WIDM-kandidaat ben die nooit een rood scherm heeft gezien. Bij Janine was het een noodlottig ongeluk waardoor ze moest stoppen, bij mij was het mijn eigen keuze.
  Lees meer
  Dagboek van de afvaller - afl. 2

Jean-Marc in Aflevering 1

"een verhaal apart"

widm.avrotros

Snap of maak een screenshot om toe te voegen
widm.avrotros