'Hoe was het na het rode scherm?' Rode scherm? Ik denk dat ik met Janine Abbring uit seizoen 13 de enige WIDM-kandidaat ben die nooit een rood scherm heeft gezien. Bij Janine was het een noodlottig ongeluk waardoor ze moest stoppen, bij mij was het mijn eigen keuze.

Ik was veel te moe en wilde er zelf mee ophouden. De eerste nacht had ik te weinig geslapen door het reizen, de spanning en lallende mensen op straat onder het raam van het hotel. De volgende nachten lukte het me ook niet om te slapen. Ik was dus doodmoe. Maar goed, je gaat toch door, want het is zo leuk om aan WIDM mee te doen.

Toen we de Zandgroeve-opdracht deden, kregen we wat tijd om met die shovels te oefenen. Ik ben al niet zo handig met apparaten en joysticks, maar nu merkte ik dat ik door de vermoeidheid en de stress werkelijk niet meer het verschil wist tussen rechts - links én onder - boven. Het lukte me helemaal niet om iets met dat ding uit te richten. Opeens besefte ik dat ik door de vermoeidheid en de stress niet helder genoeg meer was om welke opdracht dan ook nog uit te voeren. Dat is waarom ik niet meedeed aan het zandgraven. Ik schrok: als dit al zo heftig is, hoe moet het straks als we ingewikkelde opdrachten krijgen in de bergen? (want je kon er donder op zeggen dat we het gebergte in zouden trekken). Dan kan het wel heel naar aflopen als je het verschil tussen onder en boven niet meer weet.

Ik heb dus – in goed overleg overigens – besloten om te stoppen en naar Nederland terug te gaan. Waarom niet door de test gewoon heel slecht te maken? Ik wilde niet het risico nemen om tóch door te mogen. Bij de eerste aflevering had ik uit eigen ervaring meegemaakt dat er altijd nog een kans was dat iemand de test toch nog slechter maakt dan jijzelf, zoals die arme Ron had gedaan. Dus ik ben gewoon gestopt. Zonder ooit een rood scherm gezien te hebben ben ik naar Nederland teruggegaan. Vantevoren had iemand me gezegd dat in het verleden sommige kandidaten wel drie dagen nodig hadden om bij te komen van drie weken opnamen. Bij mij was het andersom: ik heb wel drie weken moeten bijkomen van drie dagen Wie Is De Mol. Het was een intense en bijzondere ervaring.

Jean-Marc.