Verdeel en heers

“Het is een rol die je moet willen spelen: de Mol in Wie is de Mol? Waar het op neer komt is manipulatie. Je moet bepaalde zaken voor elkaar zien te krijgen door continu het gedrag of iemand zijn mening proberen te veranderen. Je laat mensen voor je lopen. En dat gaat ver. En dat is eng. Want dat lukt. En dat is bizar. Maar voel je daarover niet rot. Zelfs niet als het verslavend werkt. Blijf het zien als een spel.”

Ik bedank de Oud Mol voor het advies en hang op. Mijn besluit staat vast. Ik ga solliciteren voor de functie als Mol. Vanuit mezelf ben ik al vrij goed in manipuleren. In het spel krijg ik vast ook nog allerlei technieken aangereikt die ik kan toepassen. En ik ben nuchter genoeg om het te zien als een spel waaraan ik vooral ook zelf een hoop plezier mag beleven door iedereen te bedonderen.

In de papierfabriek komen we als groep aan, maar wordt de locatie gespreid verlaten. En in het anders zo vrolijke Oaks Park, where the fun never ends!, geen opheldering over die drie van ons. Pas in het Court House komen we weer samen. Een dag en een nacht zijn we van elkaar gescheiden geweest.

Alle denkbare manieren van manipuleren kon ik bij deze opdrachten toepassen: handelen met voorkennis, eenzijdige informatie verstrekken, het onmogelijke voorstellen, een vertragend verzet voeren, de aanhouder wint, de judotactiek, de schaaktactiek en verdeel en heers. Ik koos voor die laatste. Een tactiek waarbij je ervoor zorgt dat je vijanden vooral niet tegen jou samenspannen en dus moet je ze tegen elkaar op zetten. En voor wie geïnteresseerd is in de uitleg van die andere manipulatietechnieken. Je kunt het uiteraard googelen. Maar alleen gebruiken als je ooit de Mol bent. Het echte leven is geen spelletje. So don’t try this at home!