Go with the flow

Een veiling brengt altijd discussie op gang. Zo zou het de Mol te gemakkelijk gemaakt worden om de pot laag te houden. Is het een vrijbrief voor de Mol om in de afleveringen ervoor geld te verdienen voor de pot waardoor de rol van de Mol op losse schroeven komt te staan en kandidaten wellicht onterecht afvallen. Valt er met zo’n soort opdracht geen geld te verdienen voor de pot. En vragen mensen zich af of de publieke omroep soms aan het bezuinigen is op het te verdienen potgeld.

Mijn gedachten dwalen af naar de veiling in Wie is de Mol? 2007. Het is al weer tien seizoenen geleden dat kandidaten in Chiang Mai met geld uit de pot boden op Wie is de Mol? artikelen. Ze konden elkaar niet zien of horen (want er mocht van Karel met geen woord worden gesproken). En degene met het één na hoogste bod, won het artikel. De eerste aan wie ik denk is Dick Jol. De oud scheidsrechter weigerde te bieden. Hij noemde de veiling een “catastrofe. Walgelijk!”. Hij stoorde zich enorm aan de gulzigheid van de rest. Hij zei zichtbaar geërgerd: “Als niemand z’n vingers opsteekt, gaat het niet do-hooooor.” Maar de vermoedens die Jol vooraf had; “voordat die veiling begon, wist ik al, die pot gaat gewoon leeg”, werden bevestigd. Ieder voor zich, God voor ons allen, moeten de kandidaten gedacht hebben. De pot stond op 12.300 euro, maar werd in een razend tempo leeg gespeeld.

Stel dat ik zeg; 0 euro. Ik geef namelijk niks om jokers en voor niks gaat de zon op. Wat dan? Zou de rest dat ook doen? Zullen ze weten wat komen gaat? En denkt de rest nog wel eens aan de wijze woorden van Jol? Ik hoop het voor ze, maar denk van niet. Al weet je het natuurlijk nooit helemaal zeker. Dus stel, ik noem een bedrag (niet teveel natuurlijk, want nogmaals; voor niets gaat de zon op en het moet mij ook wat opleveren). Dan gaat de veiling sowieso door. En zullen we zien wie zich laat verleiden. Go with the flow.

Arme kandidaten. Jullie staan echt voor schut. En als er ook maar één opdracht is waarbij je je vinger niet op moet steken, is het deze wel. Dat verzeker ik je ook!