Mole Trail

Ik blader door de aantekeningen die ik heb gemaakt tijdens mijn Mole Trail en lees terug over de Oregon Trail. Wat een bijzondere en avontuurlijke tocht dat was. Dat meer dan 400.000 families, boeren, goudzoekers en kolonisten halverwege de 19e eeuw ongeveer 3200 kilometer trotseerden, van het oosten naar het westen van Amerika, op zoek naar een beter bestaan. Dat de tocht van Independence, Missouri helemaal naar Oregon City ging en zo’n vijf maanden duurde. En dat één op de tien reizigers het niet overleefde.

Ik trek gelijkenissen met vandaag de dag. Actueel is het nieuws over mensen die op zoek zijn naar een beter bestaan. We weten waar ze vandaan komen. Wat de ontberingen zijn geweest. En bepalen of ze zich mogen settelen of niet…

We traden met de Mol in de voetsporen van de settlers. Een droom uit een jongensboek werd werkelijkheid. We reden zo’n zestien kilometer van de Oregon Trail. En het was echt meer dan fantastisch. Een mooie en zware tocht. De geschiedenis herhaalde zich, in een moderne vorm weliswaar. Maar ik voelde hoe het was, omdat ik ervoer dat het bestond. En wat de toekomst zou brengen? We hadden een missie! We waren op avontuur! Onderweg deden we opdrachten. Niemand hield ons tegen. En Art zouden we weer zien in het beloofde land. Een geruststellende gedachte. Zeker nu.