Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat ik in het vliegtuig stapte op weg naar China. Wetende dat ik als Mol nooit naar huis zou gaan. Dat ik als Mol elke aflevering zou meemaken. Dat ik als Mol alles zou zien. 

Ik heb het járenlang geroepen en geprojecteerd op het universum: Ooit ga ik meedoen aan Wie Is de Mol?! Het was voor mij een jongensdroom.  

Hoe bijzonder het is om dan als Mol het spel te mogen spelen is bijna niet te omschrijven. Ik ben enorm dankbaar en blij dat ik heb mogen meemaken wat ik heb meegemaakt. Dat ik kon kijken in de keuken van mijn favoriete programma. 

Het avontuur heeft van mij het uiterste gevraagd. Ik was zowel kandidaat als Mol, vriend en vijand, vertrouweling en saboteur. Geen gemakkelijke opdracht. Bij elke test heb ik de spanning gevoeld als mens. Niet als kandidaat, want ja, ik wist: “De Mol gaat nooit naar huis.” Je ziet de leuke groep steeds kleiner worden en als mens vind je dat oprecht jammer. Maar als Mol leef je ermee, want dat is het spel.

Het prachtige China, de andere deelnemers, de vriendschap met Nathan, de geweldige opdrachten en de geoliede machine achter de schermen. Het zijn maar een paar dingen uit de enorme selectie herinneringen en ervaringen die me voor altijd bij zullen blijven. Ze zijn de rode draad geweest van het afgelopen jaar.

Twee weken geleden kon ik eindelijk uit mijn uit mijn holletje kruipen. Kon ik iedereen laten weten dat ik het al die tijd was: De Mol. Mijn geheim is niet meer mijn geheim, maar vanaf nu mijn grote trots. 

Terwijl ik dit schrijf ziet de wereld er anders uit. Net als de rest van Nederland, en een groot deel van de wereld, zit ik in quarantaine. “De mol gaat nooit naar huis.” Haha. Bizar hoe snel dingen kunnen veranderen. Dat het land waar het coronavirus zijn oorsprong vond, een jaar geleden nog het zorgeloze decor was van mijn grootste avontuur tot nu toe. Het zet alles in perspectief en relativeert. Het maakt duidelijk hoe belangrijk het is om dankbaar te zijn en herinneringen te koesteren. En dat doe ik dan ook. Bedankt allemaal voor het kijken, het meeleven en dat ik op deze manier onderdeel mocht zijn van de Wie is de Mol? community!

Ik ben de Mol… En de Mol is tevreden.

Rob.